Diļļu mērce
Sablenderē :
Saišķīti diļļu( apmēram 100-150gr)
1 tējk. sāls
5-7 daiviņas ķiploku
100 ml augu eļļas
Miziņa un sula no 1 citrona vai 2 ēd.k. ābolu etiķis 6%
Izveidojas krējuma konsistences masa.
Ja pilda sterilās burkās, to var uzglabāt ziemai- tā tiks saglabāta sāls un skābes dēļ.
Asā mārrutku lapu mērce
5 lielas mārrutku lapas atbrīvo no stiegrainajām daļām. Mīkstajām lapām jābūt apmēram 200 gr. Sablenderē kopā ar 1 aso piparu, vienu vidēja lieluma papriku. Pievieno sāli pēc garšas un 50 ml saulespuķu eļļu. Veidojas zaļa, pēc mārrutkiem smaržojoša masa. Ne tik asā kā no mārrutku saknes, bet ar mārrutkiem raksturīgo aromātu. Tā tiek dēvēta par “krievu vasabi”
Pesto no zaļumiem un biešu lapām
Sasmalcina blenderī līdz viendabīgai masai:
200 gr biešu lapas bez kātiem,
100 gr baziliku,
100 gr valriekstus,
100 gr pētersīļus,
100 gr sieru( piem.Krievijas),
Augu eļļa- cik nepieciešams viendabīgas konsistences iegūšanai,
Vīna etiķis un sāls pēc garšas,
5 daiviņas ķiploka.
Sablenderē viendabīgā masā.
Garšīga pati par sevi un kopā ar makaroniem. Uzglabāt ziemai nav ieteicams, jo sastāvā ir siers, bet mūsu ģimenē tā ilgi neglabājas- apēdas ļoti ātri.
Vēl es gatavoju vitamīnu mērci no nātrēm un skābenēm, bet tai vajadzīgas jaunās nātres-pamēģiniet, garšīgi:
Skābenes, nātres, dilles, pētersīļi, lociņi un dažas daiviņas ķiploka. Man patīk, ja ķiploks ir vairāk, tāpēc ņēmu 3 daiviņas. Zaļumus visus vienādās proporcijās. Gramos nemērīju, vadījos pēc acumēra. Slepenais ingredients( draudzenie iemācīja)-baltmaize- to izmērcē vīna etiķī, nospiež un pievieno zaļumiem. Pievieno nedaudz olīveļļas un sablenderē viendabīgā masā. Eļļu pievieno tā, lai būtu patīkams biezums- man patīk, lai mērcīte ir biezāka.
Pievienoju gatavo mērci vārītiem spageti. To siltums atraisīja svaigo zaļumu aromātu! Kā smaržo! Ja vēl pievieno rīvētu sieru, sanāk brīnišķīgs ēdiens. Šo piedevu var lietot pie šašlikiem, pelmeņiem. Tajā saglabājas gan vitamīni, gan aromāts.
Labu apetīti!
[…] Arī noderīgi: Aromātiskas piedevas no vasaras zaļumiem ziemai. Pagatavojamas dažās minūtēs. Uzglabājamas le… […]